czwartek, 20 lutego 2014

ZAPIEKANKA WEGETARIAŃSKA







Dzisiaj przepis na zapiekankę, którą bardzo lubię. Po pierwsze jest szybka w wykonaniu, ale też jest kolorowa, co wprowadziło mnie w wiosenny nastrój. No i co ważne, pozwala zrobić porządek w lodówce czyli wykorzystać wszystko co pozostało nam po przygotowaniu innych potraw, a przy okazji stworzyć coś pysznego. 

ZAPIEKANKA WEGETARIAŃSKA:

  • 100g grubego makaronu
  • 1/3 niewielkiego pora
  • kilka różyczek brokuła
  • garść ugotowanej kapusty włoskiej
  • kawałek czerwonej papryki
  • 5 pieczarek
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 100g startego żółtego sera
  • sól pieprz
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonej bazyli
Makaron lekko podgotowujemy w osolonym wrzątku. Powinien pozostać dość twardy, aby nie rozpadł się w zapiekance.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią posiekanego pora, zblanszowane różyczki brokuła oraz podgotowaną kapustę włoską. Ja wykorzystałam kapustę po przygotowywaniu gołąbków. Dorzucamy obrane i pokrojone na ćwiartki pieczarki. Chwilę podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem i rozgniecionym czosnkiem oraz suszoną bazylią. Odstawiamy  i mieszamy z ugotowanym oraz odcedzonym makaronem.
Formę do zapiekanki smarujemy cienko masłem i napełniamy farszem makaronowym. Posypujemy pokrojoną w drobną kostkę papryką.
Jajko mieszamy dokładnie ze śmietaną i startym żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy dokładnie zapiekankę.
Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez 30min. Podajemy z sosem czosnkowym.



10 komentarzy: