Dzisiaj przepis na zapiekankę, którą bardzo lubię. Po pierwsze jest szybka w wykonaniu, ale też jest kolorowa, co wprowadziło mnie w wiosenny nastrój. No i co ważne, pozwala zrobić porządek w lodówce czyli wykorzystać wszystko co pozostało nam po przygotowaniu innych potraw, a przy okazji stworzyć coś pysznego.
ZAPIEKANKA WEGETARIAŃSKA:
- 100g grubego makaronu
- 1/3 niewielkiego pora
- kilka różyczek brokuła
- garść ugotowanej kapusty włoskiej
- kawałek czerwonej papryki
- 5 pieczarek
- 1 jajko
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 100g startego żółtego sera
- sól pieprz
- ząbek czosnku
- łyżeczka suszonej bazyli
Makaron lekko podgotowujemy w osolonym wrzątku. Powinien pozostać dość twardy, aby nie rozpadł się w zapiekance.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią posiekanego pora, zblanszowane różyczki brokuła oraz podgotowaną kapustę włoską. Ja wykorzystałam kapustę po przygotowywaniu gołąbków. Dorzucamy obrane i pokrojone na ćwiartki pieczarki. Chwilę podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem i rozgniecionym czosnkiem oraz suszoną bazylią. Odstawiamy i mieszamy z ugotowanym oraz odcedzonym makaronem.
Formę do zapiekanki smarujemy cienko masłem i napełniamy farszem makaronowym. Posypujemy pokrojoną w drobną kostkę papryką.
Jajko mieszamy dokładnie ze śmietaną i startym żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy dokładnie zapiekankę.
Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez 30min. Podajemy z sosem czosnkowym.
Kolorowa, pyszna i zdrowa - to idealny obiad :)
OdpowiedzUsuńLubię takie smacznie kolorowe zapiekanki.
OdpowiedzUsuńNo i właśnie znalazłam pomysł na jutrzejszy obiad;)
OdpowiedzUsuńświetna;)
OdpowiedzUsuńEch, jak miło, że już taka wiosna w Twojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńBez mięsa też można zjeść smacznie, co widać :)
OdpowiedzUsuńjuż za sam kolor ją uwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńświetny przepis :) wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńcudownie przypieczona z wierzchu! makaron zawsze dobry:)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie. :)))
OdpowiedzUsuń