wtorek, 11 lutego 2014

KRÓWKI - DOMOWE SŁODKIE WALENTYNKOWE





Któż z nas nie pamięta krówek. Sięgali po nie nasi rodzice, sięgaliśmy my i sięgają również nasze dzieci. Ja osobiście zawsze próbowałam trafić na tzw. mordoklejki, które niesamowicie się ciągnęły i zalepiały dokładnie wszystkie zęby. Słodkie małe co nieco, które nie zmienia się od lat i w dodatku można łatwo je wykonać w własnej kuchni. Możemy również pięknie je opakować i podarować komuś na przykład z okazji walentynek. 

KRÓWKI:



  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
Do rondelka z grubym dnem wkładamy masło i lekko je podgrzewamy, aby się rozpuściło. Następnie wsypujemy cukier oraz wlewamy śmietankę. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając. Kiedy masa zacznie się dość mocno gotować staramy się ją mieszać, jeśli nie ciągle, to przynajmniej bardzo często. Z upływem czasu nasza masa krówkowa zacznie się robić coraz gęstsza i ciemniejsza. Gotujemy do momentu uzyskania pożądanego przez nas koloru. U mnie trwało to 35min.
Blaszkę keksówkę lub inne naczynie o podobnej objętości wykładamy folią aluminiową i wlewamy do niej masę. Wyrównujemy i po przestudzeniu wstawiamy do lodówki na około 1 i 1/2 godz, aby masa zastygła. Kroimy w dowolne kształty, maczając nóż w ciepłej wodzie, aby cukierki nie kleiły się do noża.




19 komentarzy:

  1. Cudowny pomysł, urocze te krówki :) Domowych jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mordoklejki były najlepsze!
    Chyba zrobię i podaruję samej sobie:D
    Kiedyś często je robiłam i wyjadałam prosto z garnka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej jakie pyszności:) czuję się jak małe dziecko,bo w tamtych czasach przepadałam za krówkami:) teraz też bym się za nie posiekała;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny pomysł na walentynkowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe są najlepsze!! jakie śliczne ujęcia;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne , małe słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam krówki... Takie domowe muszą być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie słodkie, takie od serca :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam krówki ale nigdy ich nie robiłam :) Jestem zaskoczona, że to tylko 3 składniki :) !

    OdpowiedzUsuń
  11. SZALEJESZ Z TYMI SMAKOŁYKAMI .REWELACJA !

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie pomyślałabym, że krówki są tak łatwe do zrobienia! Chyba się pokuszę i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Są świetne, muszę je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. nie rozumiem.robilam dokladnie jak w przepisie a po 15 min tluszcz oddzielil mi sie od masy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masę trzeba na prawdę prawie ciągle mieszać i choć to dotyczy przypalenia, może również tutaj to było przyczyną? Chociaż to bardzo dziwne, żeby dopiero po 15min masa się rozdzieliła, a nie od razu. Przykro mi, ale nie spotkałam się z czymś takim.

      Usuń
    2. moze to wina jakosci/firmy skladnikow :D non stop mieszalam, no coz..za drugim razem wyjdzie!

      Usuń
    3. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń