poniedziałek, 30 czerwca 2014

DORADA W MARYNACIE




Pyszna delikatna ryba, która na talerzu gra niewątpliwie pierwsze skrzypce. 

DORADA W MARYNACIE:

  • 2 dorady
  • 1 limonka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2cm świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki mielonego
  • sól
  • świeża bazylia
Ryby oczyszczamy i myjemy. Delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Sos sojowy mieszamy z olejem i sokiem z połowy limonki. Tak przygotowaną marynatą nacieramy ryby . Do wnętrza wkładamy kawałki imbiru i resztę pokrojonej w plasterki limonki oraz po gałązce bazylii. Tak przygotowane ryby smażymy najlepiej na patelni grillowej lub grillu po 15 - 20min z każdej strony. 


14 komentarzy:

  1. dobra rybka nie jest zła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie, dobra rybka zawsze dobra:D pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. oj rozmarzyłam się, pyszny obiad!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta ryba wygląda tak aromatycznie, że chyba będę musiała się rozejrzeć za nią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm ale pyszna rybka :))

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas dorada jest raczej niedostępna, a szkoda (jak widać...)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam dorady, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Po prostu idealny obiad! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. mmniam! dlaczego jest tak dużo za wczesnie na obiad?;p;

    OdpowiedzUsuń
  10. Dorada jest przepyszna, więc domyślam się, jak wspaniale musiała smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  11. i te ziemniaczki jako towarzystwo.. omnomn.. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna rybka :) Lubię taką!

    OdpowiedzUsuń