piątek, 24 stycznia 2014

PĄCZKI MIGDAŁOWO - SEROWE









Uwielbiam małe pączusie. Chociaż zdarza mi się czasem piec te duże, tradycyjne, to wersja mini i w dodatku serowa zawsze wygrywa. Według mnie są dużo bardziej delikatne w smaku. A jak jeszcze dorzucić do ciasta mielone migdały, to ja już całkiem przepadam.

Pączki migdałowo - serowe:
  • 125g mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jajko 
  • 10 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 100g homogenizowanego serka waniliowego
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
Wyrabiamy klasyczne ciasto drożdżowe, czyli po pierwsze w letnim mleku rozprowadzamy drożdże z cukrem. Wlewamy powstały zaczyn do mąki. Dodajemy resztę składników, delikatnie mieszając. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy frytkownicę, lub inne naczynie do smażenia w głębokim tłuszczu do temp. 175 st.C i łyżką maczaną w oleju nakładamy porcję ciasta i smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Upieczone pączusie wyjmujemy  najlepiej łyżką cedzakową i umieszczamy na papierowym ręczniku kuchennym, który doskonale wchłonie nam nadmiar tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.





10 komentarzy:

  1. Pyszne maleństwa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ale nabrałam ochoty na takie małe cudeńka:) wyglądają rozkosznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie, ja też uważam, że serowe pączki są delikatniejsze i smaczniejsze od dużych. Ciekawa sprawa z tymi migdałami, pysznie brzmi i wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne te pączusie, ale narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj ja tez uwielbiam! :) Widze ze paczki zaczynaja sie pojawiac co znaczy ze ostatki sie zblizaja! :) Z serem jeszcze nie probowalam ale wygladaja baaardzo zachecajaco! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszniutkie :) zjadłabym !

    OdpowiedzUsuń
  7. te małe też dla mnie rządzą:) albo donaty, bo tych z nadzieniem nie lubię a już jak są z lukrem to nie tknę:P

    OdpowiedzUsuń