czwartek, 9 stycznia 2014

ZAKRĘCONA BABKA



I znowu miało być coś zwykłego. Babka. Całkiem zgrabna. Pulchna i zarumieniona. Bez zbędnych lukrów i ozdobień. Ot  wiejska baba - piękna sama w sobie. Ale ta jest inna. Jak nie jedna z nas, odrobinę zaskakująca. Z każdym kawałkiem inaczej. Taka ...pozytywnie zakręcona.

ZAKRĘCONA BABKA:

  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 200g cukru
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • esencja pomarańczowa
  • łyżka cukru pudru do dekoracji
Masło ucieramy na puch. Nadal ucierając dodajemy kolejno jajka, cukier, obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, mleko, a na koniec kilka kropel esencji pomarańczowej. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Tak około w proporcji 2/3 do 1/3. Do mniejszej porcji dodajemy kakao i chwilę miksujemy, aby powstała jedwabista masa.
Większą, jasną porcję ciasta wlewamy do natłuszczonej formy, po czym na wierzch wlewamy ciasto ciemne. Delikatnie kilkakrotnie widelcem mieszamy masę, co powoduje powstanie wewnątrz ciasta esów floresów.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 175st.C  i w tak nagrzanym pieczemy przez 35 - 40min. Po upieczeniu pozostawiamy babkę do przestudzenia w piekarniku, a następnie posypujemy ją obficie cukrem pudrem.




9 komentarzy: