środa, 26 lutego 2014

MUFFINKI MARCHEWKOWE Z IMBIREM






Pyszne, delikatne, niesamowicie wilgotne. Znalazłam swoje muffinki idealne.

MUFFINKI MARCHEWKOWE:
12szt
  • 4 średnie marchewki
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szkl oleju
  • 4 jajka
  • 1 szkl brązowego cukru
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawami.
W drugiej misce mikserem wymieszać olej, jajka, startą na tarce marchewkę oraz cukier. Połączyć z wymieszaną z przyprawami mąką.
Ciasto wlać do papierowych lub silikonowych papilotek.
Piekarnik nagrzać do temp. 180st.C i w tak nagrzanym piec muffinki przez około 25min.
Ozdobić lukrem i skórką pomarańczową.





źródło

8 komentarzy:

  1. Ale aromatyczne muszą być, świetne są ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ubóstwiam marchewkowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinek marchewkowych jeszcze nie robiłam. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie słodziutkie :0 Takich muffunek jeszcze nie robiłam :) Jeszcze !

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też lubię marchewkowe muffinki i ciasta:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. słowo wilgotne i już jestem kupiona przy muffinkach :D
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają cudnie, chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń