sobota, 26 kwietnia 2014

TORT CZEKOLADOWY







Ten tort został przygotowany przeze mnie na bardzo specjalną i ważną dla mnie okazję i myślę, że nie ma uroczystości na której by się nie sprawdził. Czekoladowa bita śmietana i lekki posmak likieru wiśniowego, a wszystko dopełnione truskawkami. 

TORT CZEKOLADOWY:
tortownica średnica 22cm
biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 2/3 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl kakao gorzkiego
Białka jajek ubić na sztywną pianę, a następnie nie przerywając miksowania dodawać powoli cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i delikatnie, najlepiej za pomocą rózgi, połączyć z masą jajeczną. Przelewamy ciasto do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 170st.C i w tak nagrzanym pieczemy biszkopt 35 -40 min.
Po upieczeniu upuszczamy biszkopt na podłogę z wysokości około 60cm i wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia. 
Zupełnie zimny biszkopt dzielimy na trzy blaty.

masa śmietanowa:
  • 750ml śmietany kremówki 36%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
Czekoladę rozpuszczamy na parze lub w mikrofalówce i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Delikatnie łączymy ją z przestudzoną czekoladą.

galaretka wiśniowa:
  • 150ml kompotu z wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50ml likieru wiśniowego
Do rondelka wlewamy kompot i likier oraz wsypujemy mąkę ziemniaczaną z cukrem. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu jak kisiel, czyli mieszać na tyle energicznie by nie powstały kluchy. Kiedy kisiel zgęstnieje odstawiamy do przestygnięcia, aby nabrał konsystencji galaretki.

ponadto do nasączenia i dekoracji:
  • 75ml kompotu wiśniowego
  • 75ml likieru wiśniowego
  • kilka truskawek
Składanie tortu rozpoczynamy od nasączenia blatów biszkoptowych. Na każdy blat zużywamy 50ml mieszanki likieru i kompotu. 
Na nasączony pierwszy blat wykładamy połowę galaretki i na niego około 1/3 masy śmietanowej. Przykrywamy masę drugim blatem ciasta, który również nasączamy. Powtarzamy warstwę galaretki i masy śmietanowej. Przykrywamy ostatnim blatem. Nasączamy go ostatnią porcją 50ml ponczu. Ozdabiamy wierzch i boki bitą śmietaną. Dekorujemy cząstkami truskawek.






11 komentarzy: