piątek, 4 kwietnia 2014

WIELKANOCNE CIASTKA KRÓLICZKI






Ponieważ Wielkanoc zaczyna się powoli zbliżać, to czas na małe przymiarki cukiernicze. Obowiązkowo będzie babka i mazurek, ale  mała niespodzianka też się znajdzie. W tym roku będą to kruche zajączki, które są pyszne, ale i cudownie cieszą oczy.

WIELKANOCNE CIASTKA KRÓLICZKI:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g cukru pudru
  • 1 jajko
  • kilka kropli esencji pomarańczowej
Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 60min.
Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na grubość 2 - 3 mm, starając się  jak najmniej podsypywać mąką.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy pojedyncze ciasteczka , które układadamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy około 15min, do nabrania przez ciastka ładnego złotego koloru. Po wystudzenia ozdabiamy.




10 komentarzy:

  1. ale śliczniutkie! moi chłopcy byliby w siódmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej jakie cudowne :) gdzie kupiłaś takie foremki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostałam je kiedyś w prezencie, ale postaram się dopytać skąd pochodzą:)

      Usuń
  3. Pachnie już Wielkanocą! Jakie słodkie te króliczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne króliczki, one już czekają żeby wskoczyć do koszyczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ozdobne ciasteczka, fajnie by wyglądały porozkładane na wielkanocnym stole, takie rozkicane :)

    OdpowiedzUsuń