niedziela, 25 maja 2014

SZASZŁYKI Z KIEŁBASY




Bardzo lubię grillować, choć mistrzem w tej dziedzinie jest mój mąż. Często pojawia się karkówka w różnych marynatach, szaszłyki wieprzowe i warzywa. Czasem zdarza się jednak, że przychodzi ochota na pyszną kiełbasę, ale żeby nie było banalnie, powstały szaszłyki.

SZASZŁYKI Z KIEŁBASY:

  • 3 pętka kiełbasy
  • 1 cukinia
  • 1 papryka 
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek oregano
  • kilka gałązek bazylii
  • sól
Oliwę mieszamy z posiekanym drobno oregano i bazylią. Cukinię kroimy w krążki, a paprykę w grubą kostkę. Wrzucamy do marynaty ziołowej i lekko solimy. Mieszamy, aby warzywa pokryły się oliwą i ziołami. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Na patyczki szaszłykowe nabijamy kolejno szerokie plastry kiełbasy, cebulę, paprykę i cukinię. Powtarzamy aż zapełnimy patyczki zupełnie. Grillujemy do uzyskania złocistej chrupiącej skórki na kiełbasie.

5 komentarzy: