sobota, 24 maja 2014

SZPINAKOWE KOPYTKA





Pyszne polskie tradycyjne kluchy, które zostały podkręcone szpinakiem. Zyskał na tym niewątpliwie smak, ale i wygląd nabrał bardziej ciekawego charakteru.

SZPINAKOWE KOPYTKA:

  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • około 1/2 szkl mąki pszennej
  • około 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 200g mrożonego szpinaku
  • sól
Szpinak rozmrażamy na patelni, co pozwoli szybko pozbyć się z niego wody, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Ugotowane i utłuczone bardzo dokładnie ziemniaki łączymy z obiema mąkami, jajkiem  i wystudzonym szpinakiem. Doprawiamy solą. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy jeszcze trochę mąki. Na oprószonej mąką stolnicy z gotowego ciasta formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i nożem kroimy na małe kluski. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Gotowe kopytka odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Podajemy skropione oliwą, polane śmietaną lub sosem serowym.



8 komentarzy:

  1. oooo ekstra przepis! coś dla mnie:) Pozdrawiam serdecznie ciociu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny dodatek do kopytek, od razu zyskują inny wymiar!

    OdpowiedzUsuń
  3. Są świetne, racja - szpinak dodaję im uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłem kopytek,te są bardzo,bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny patent na urozmaicenie zwykłych kopytek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam :) Czasami przemycam w ten sposób szpinak mojej córce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. podoba mi sie to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na zdrowie - jak mniemam ukochana bratanico mojego własnego osobistego męża - podbudowałaś starą ciotkę;))

    OdpowiedzUsuń