piątek, 23 maja 2014

SZYBKA TARTA Z RABARBAREM





Dzisiaj coś na szybko, niezbyt słodko, ale za to jak zwykle pysznie.

TARTA Z RABARBAREM:
ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 50g brązowego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 125g masłą 
ponadto:
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 laski rabarbaru
  • 2 łyżki cukru 
Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli i delikatnie przenosimy je do wysmarowanej cienko masłem formy. Nadmiar wystającego poza formę ciasta usuwamy. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, co zapobiegnie nierównemu wyrastaniu ciasta. Odstawiamy na 20min do lodówki. 
Z dwóch białek ubijamy pianę, a następnie łączymy ją z 2 łyżkami cukru pudru.
Rabarbar myjemy i obieramy, a następnie kroimy na małe 1 -2cm kawałki. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozkładamy na nim rabarbar, który posypujemy bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku i cukrem. Na warstwę rabarbaru wylewamy pianę z białek z cukrem pudrem. Z resztki ciasta, które pozostało możemy zrobić dekorację góry tarty, na przykład rozwałkowując je cienko i krojąc na paski, a następnie układając kratkę.
Gotowe ciasto pieczemy w nagrzanym do temp. 190st. C piekarniku przez 45 -50 min. Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.


7 komentarzy: